Bursaspor Transfer Gelirlerini Kullanamadı

Bir zamanların Türkiye şampiyonu Bursaspor, 2018 – 2019 sezonunda düştüğü Spor Toto 1. Lig’den ne yazık ki TFF 2. Lig’e düştü. Taraftarlar bu sonuca kahroldu.

Yeşil beyazlı renkleriyle Türkiye’nin beşinci büyüğü olan Bursaspor, teknik direktör Ertuğrul Sağlam liderliğindeki efsane takımıyla Spor Toto Süper Lig şampiyonu olduğunda herkes çok mutluydu.

Taraflı tarafsız herkes, 4 büyüklerden sonra çıkan ilk şampiyonu bağrına basmıştı. Üstelik hem şehrin gücü hem de camianın büyüklüğü sebebiyle ülkemizdeki tüm futbolseverler ve kamuoyu, Bursa’nın bu başarısını sürdüreceğini düşünmüştü.

Ancak ne yazık ki Bursaspor camiası üst üste yanlışlar yapmakta o kadar diretti ki gelinen noktada bir zamanların şampiyonu TFF 2. Lig seviyesine kadar düştü.

Bu hatalar elbette hem yönetimsel hem de saha içi sebeplerden kaynaklıydı. Biz bu yazımızda sadece yeşil beyazlı takımın Spor Toto 1. Lig’e düştükten sonraki transferlerine göz gezdirip, mali yönden batışın sebeplerini transfer penceresinde arayacağız.

Bursaspor Küme Düştüğü Yıl Transferde Kar Etmişti

bursaspor

Bursaspor, Spor Toto Süper Lig 2018 – 2019 Sezonu’na başlarken o dönemlerde alışıldığı üzere birçok futbolcusundan bonservis bedelleri almıştı.

Kaleci Harun Tekin’in Fenerbahçe’ye, Aziz Behich’in PSV Eindoven’a, Titi’nin Göztepe’ye gittiği transfer döneminin en büyük satışı ise Willam Troost Ekong’un 3,3 milyon Euro bedelle Udinese’ye gitmesiydi.

Toplam 8,92 milyon Euro’luk bu satışların ardından 11 transferler sezona teknik direktör Samet Aybaba yönetiminde başlayan takımımız, bu 11 isme toplamda 2,48 milyon Euro ödemiş ve 6,45 milyon Euro kar etmişti.

Bursaspor’un küme düşmesi o sezon sonunda şok etkisi yaratırken takımın mali durumu da bir anda çökme noktasına geldi. Yeşil beyazlı ekibimiz önceki sezon transferi karda bitirmesine karşın Spor Toto 1. Lig’de bonservisli transfer yapamamış buna rağmen yine 3,72 milyon Euro’luk oyuncu satışıyla dönemi karlı kapatmıştı.

Bursaspor Tahtayı Kapattı Sezonu Unuttu

bursaspor

Hemen herkesin küme düştükten sonra Spor Toto Süper Lig’e gelmesini beklediği Bursaspor, ne yazık ki ilk sezonu 6’ncı bitirmiş ve Spor Toto 1. Lig 2020 – 2021 Sezonu’na ise transfer tahtası kapalı bir şekilde başlamıştı.

O dönemde oyuncu satışından da gelir elde edemeyen ekibimiz kadrosundaki tüm isimleri bedelsiz olarak göndermişti.

Bu sezonun başında tahtayı açmayı başaran yeşil beyazlı ekip için transferlerde yaşanan skandallar hala akıllardı. Eski yönetimin Emin Adanur önderliğinde Trabzonspor’a yaklaşık 2 milyon Euro bedelle sattığı 3 oyuncuya ek olarak Burak Kapacak’tan ise yalnızca 1,35 milyon Euro gelir elde edildi.

Elindeki değerleri gerektiği gibi pazarla(ya)mayan yeşil beyazlı ekibimiz, Erhan Erentürk’ü 200 bin Euro, Reagy Ofusu’yu 150 bin Euro, Nicolas Zalazar’ı 100 bin Euro ve Namiq Alasgarov’u ise 50 bin Euro karşılığında kadroya katmıştı.

Bu dönemde de transferde kar eden yeşil beyazlı ekibimiz, ne yazık ki küme düşmenin önüne geçemedi.

Geride ise bu takımın yıllardır transfer dönemlerinde kar etmesine rağmen nasıl bu hale geldiği sorusu kaldı…