Bursa, Türkiye’nin en önemli şehirlerinden birisi! İstanbul ve Kocaeli beraber Marmara Bölgesi’nin incisi olarak ifade edilen bu şehirde sanayi faaliyetlerinin bir hayli gelişmiş olduğunu söylemek gerekiyor. Bursa’yı özel kılan detaylardan birisi de tahmin edebileceğiniz üzere spor! Takdir edersiniz ki, spor denildiği zaman birçok şehirde akla sadece futbol geliyor. Ancak, Bursa, futbol dışındaki sporların da sevildiği bir şehir olarak öne çıkıyor. Göçmen nüfusun bir hayli fazla olduğu Bursa’da spora yetenekli genç sayısı zannedilenden daha çok! Bilhassa voleybol ve basketbol branşlarına meraklı uzun boylu gençleri bünyesinde barındıran Bursa’nın Türkiye adına vazgeçilmez olduğunu söylemek gerekir. Yazımız sayesinde Bursa futbol kulüpleri, Bursa’da futbol stadyumları, Bursa’da futbolun geleceği, Bursa’da futbol altyapısı, Bursa’da amatör futbol ve daha birçok konuda bilgi alabilirsiniz. O halde başlayalım!
Bursa’da Futbolun Tarihi Gelişimi
Türkiye’nin en gözde şehirlerinden birisi olan Bursa’da futbolun geçmişi çok eskilere dayanıyor. Bursalı vatandaşlar, ilk olarak, Atıcılar’da futbol oynamayı tercih ediyorlardı. Bu durumu değiştiren şey, Mustafa Kemal Atatürk’ün 1926 yılında Bursa’yı ziyaret etmesi oldu. O dönemin tümen kumandanı Ali Hikmet Paşa beraberindeki heyet ile beraber Mustafa Kemal Atatürk’ün yanına çıktı. Bursa’da yaşayanların bir futbol stadyumu istediklerini Mustafa Kemal Atatürk’e iletti. Atatürk, söz konusu teklife olumlu yaklaştı. Gerekenin yapılmasını emretti.
1950 ila 1960 yılları arasında Bursa’da faaliyet gösteren çok sayıda spor kulübünün olduğunu söylemek gerekiyor. Karacabey Gençlik ve Spor Kulübü, 5 Temmuz 1950 yılında kuruldu. Futbolun yanı sıra voleybol ve atletizm branşlarında da faaliyet gösteren bir kulüptü. Buna ek olarak, Bursa G.Birliği kulübü de 23 Şubat 1951 tarihinde kuruldu. O da futbol, voleybol ve atletizm alanında faaliyet göstermeye karar verdi. 31 Mart 1951 tarihinde faaliyet göstermeye başlayan Gençlikspor, sadece futbol kategorisinde mücadele ediyordu.
Denizspor, Altınsaban, İstiklal Gençlik, Mensucatspor, Bursa Avcılık ve Atıcılık, Doğuşspor, Çağlayanspor, Hürspor ve Çeltikspor da 1950 ila 1960 yılları arasında Bursa’da faaliyet gösteren spor kulüpleri arasında yer alıyorlardı. Her birisinin futbol takımının olduğunu söylemek gerekiyor. 2023 yılında olduğumuz şu günlerde bir önceki cümlede adı geçen kulüplerin bazıları, Bursa’da amatör futbol temsilcileri arasında yer alıyorlar. Bursaspor, İnegölspor, Karacabey Belediyespor ve Bursa Yıldırımspor; güncel tarih itibariyle, Bursa’yı futbolda temsil eden belli başlı kulüpler arasında yer alıyorlar. Futbolseverler, Bursa’da futbolun geleceği hakkında endişe ediyorlar. Bu konuyla ilgili olumlu şeyler söylemek biraz zor! Bilhassa şehrin futboldaki en önemli temsilcisi olan Bursaspor’un içerisinde bulunduğu durum bir hayli üzücü! Bursa’yı içerisinde bulunduğu durumdan gençler kurtaracak gibi duruyor.
Bursa’da Futbol Kültürü
Bursa, Türkiye’de futbolun en çok sevildiği şehirlerden birisi! Süper Lig’deki başarılı dönemlerini aratan yeşil beyazlı kulüp, eski günlerine dönmek adına çabalıyor. Bursa’da futbol kültürü denildiği zaman akla ilk olarak taraftar grupları geliyor. Bursa’nın en popüler taraftar grubu tahmin edebileceğiniz üzere Teksas! Bursaspor’un 1966 – 1967 sezonunda Zonguldakspor’a yenildiği maçın ardından kurulan taraftar topluluğunun popülerliği Türkiye sınırlarını aşmıştır. Stadyumun güney kale arkası tribününde kendisine yer bulan Teksas, dişli bir taraftar grubudur. Süper Lig ve 1.Lig takipçilerinin de bildiği üzere Bursaspor ve Beşiktaş arasında geçmişten bu yana süregelen bir düşmanlık vardır. Her iki takımın taraftarları birbirlerini sevmezler. Geçmiş yıllarda Bursaspor ve Beşiktaş taraftar grupları arasında istenmeyen olaylar yaşanmıştır. Fakat, Bursaspor’un Süper Lig’e veda etmesiyle beraber bu iki takımın taraftar grupları arasında da herhangi bir soruna rastlanmamıştır.
Paşa Selim tarafından kurulan Teksas hakkında söylenebilecek çok şey bulunuyor. Her şeyden önce, bu grubun sıradan bir taraftar grubu olmadığını dile getirmek gerekir. Teksas, kişilere ve olaylara vermiş olduğu tepkiler ile bilinir. Bu konuyu güzel bir örnekle açıklamak mümkün! Teksas, 2014 – 2015 sezonunda e-bilet sistemine en büyük tepkiyi veren taraftar grubu olarak bilinir. Verilen bu tepki, diğer taraftar gruplarına da örnek olmuştur. Buna ek olarak, 2015 yılının Mayıs ayında Bursa’daki bazı fabrikalarda süregelen grev, iş yavaşlatma, protesto ve fabrika işgali gibi eylemlere de yine Teksas’ın destek verdiğini söylemek gerekir. Sonuç olarak, Bursa’da futbol, hiçbir zaman sadece futbol olmamıştır. Şehirde her yönüyle varlığını devam ettiren bir futbol kültürü olduğunu söylemek gerekir.
Bursa’da futbol kültürünün gelişmiş olduğunu altyapıdan anlamak mümkün! Yeşil beyazlı kulübün altyapısından bugüne kadar birçok isim çıkmıştır. Bursa altyapısı denildiği zaman akla ilk gelen isimlerden birisi Serdar Aziz! 1990 doğumlu futbolcu, Bursaspor’un 2016 yılının yazında Galatasaray’a 4.5 milyon Euro karşılığında sattığı bir isimdir. Güncel tarih itibariyle Fenerbahçe’de forma giyen 33 yaşındaki futbolcu, kulübün unutulmaz oyuncularından birisi! Buna ek olarak, Ozan Tufan da Bursaspor altyapısından yetişen bir diğer isimdir. O da yeşil beyazlı takıma 7.5 milyon Euro kazandırarak Fenerbahçe’ye transfer olmuştur. Volkan Şen ve Sercan Yıldırım da ismi Bursaspor ile özdeşleşmiş oyuncular arasında yer alırlar. Bursaspor, geçmişten bu yana altyapıdan yetiştirdiği oyuncular sayesinde kasasına ciddi miktarda para koymuştur.
Bursa’da Faaliyet Gösteren Profesyonel Takımlar
Bursa, Türkiye’nin altyapısı en iyi çalışan kulüplerine ev sahipliği yapıyor. Yazımızın en zevkli kısmına geldik. Bursa’da faaliyet gösteren profesyonel takımlar hakkında konuşmaya ne dersiniz?
Bursaspor
Tahmin edebileceğiniz üzere ilk olarak Bursaspor ile başlıyoruz. Renkleri yeşil beyaz olan kulübün takma adı Yeşil Timsahlar! 1 Haziran 1963 tarihinde kurulmuş bir kulüptür. Maçlarını Bursa Büyükşehir Belediye Stadyumu’nda oynar. Söz konusu stadyumun kapasitesi 43 bin 361 olarak bilinir. Bu stadyumun diğer adı Timsah Arena! Ayrıca, bir de Bursa Atatürk Stadyumu bulunuyor. Söz konusu stadyum, 1950 yılında açılmıştır. 2015 yılında kapanmıştır. 2016 yılının son aylarında yıkılmıştır.
Bursaspor hakkında söyleyebileceğimiz çok fazla şey bulunuyor. Yeşil beyazlı takım, Süper Lig’de elli sezon boyunca mücadele etmiştir. 1967 ila 2004 yılları arasında Süper Lig’de bulunmuştur. Küme düşen Bursaspor’un geri dönüşü de harika olmuştur. 2006 – 2007 sezonunda yeniden Süper Lig’de mücadele etmeye başlayan yeşil beyazlı takım, 2018 – 2019 sezonunun sonunda küme düşerek kendisini bir kez daha 1.Lig’de bulmuştur. Buna ek olarak, Bursaspor’un dokuz sezon 1.Lig’de mücadele ettiğini ifade etmek gerekir. Yeşil Timsahlar, 2022 – 2023 sezonundan bu yana 2.Lig’de yer alıyor.
Bursaspor başarıları denildiği zaman akla doğal olarak 2009 – 2010 sezonu geliyor. Yeşil beyazlı takım, söz konusu sezonu Süper Lig şampiyonu olarak tamamladı. Fenerbahçe ile girmiş olduğu şampiyonluk yarışını kazandı. Buna ek olarak, 1985 – 1986 sezonunda Türkiye Kupası’nı müzesine götürdü. 1971 ve 1992 yıllarında Başbakanlık Kupası’nı kazandı. 1967 ve 2006 yıllarında 1.Lig’de şampiyon olarak Süper Lig’e çıkma başarısını gösterdi. Yeşil beyazlı kulübün başarıları Türkiye ile sınırlı değil! Bursaspor, geçmiş yıllarda Avrupa’da da önemli başarılar elde etti. Biraz da onlardan bahsedelim! İlk olarak, UEFA Kupa Galipleri Kupası ile başlayalım! Bursaspor, 1975 yılında bu kupada çeyrek final oynama başarısını gösterdi. 90’lı yıllarda Elvir Baliç, Majid Mususi ve Ercüment Şahin’li kadrosu ile dikkat çeken Bursaspor, 1995 yılında UEFA Intertoto Kupası’nda çeyrek finalde mücadele etti. Son olarak, Bursaspor’un 2010 – 2011 sezonunda ülkemizi UEFA Şampiyonlar Ligi grup aşamasında temsil ettiğini söylemeliyiz.
İnegölspor
Bursa futbol kulüpleri denildiği zaman akla ilk gelenlerden birisi de İnegölspor! 1954 yılında kurulan bu kulübün bordo beyaz renklere sahip olduğunu söylemek gerekir. Takım, maçlarını 1968 yılından bu yana İnegöl İlçe Stadyumu’nda oynamaktadır. İnegölspor, her ne kadar hatrı sayılır bir taraftar kitlesine sahip olsa da henüz Süper Lig’de yer alma başarısını gösteremedi. 2014 – 2015 sezonunda 2.Lig’de play-off finalinde mücadele etti. 2012 – 2013 ve 2019 – 2020 sezonlarında play-off çeyrek finalinde yer aldı. Fakat, 2.Lig’de de şampiyonluk yaşayamadı. Bunun yanı sıra, 3.Lig’de üç kez şampiyon oldu. Söz konusu şampiyonluklarını 1984 – 1985, 1995 – 1996 ve 2011 – 2012 sezonlarında elde etti. Ayrıca, 2000 – 2001 sezonunda üçüncü olarak 2.Lig’e yükselme başarısını gösterdi. 1993 – 1994 ve 2008 – 2009 sezonlarında ise 3.Lig play-off finalinde yer aldı.
İnegölspor, geçmişten bu yana birçok oyuncunun forma giydiği bir kulüp oldu. Kulüp tarihinin en çok forma giyen oyuncusu Bilal Özdemir’dir. Kendisi, İnegölspor formasını 295 kez giydi. Buna ek olarak, Kemal Hastürk, Raif Demir, Mustafa Vargel, Saffet Güneş, Nafi Bilaloğlu ve Yüksel Altay da İnegölspor formasını en çok giyen isimler arasında yer alıyorlar.
Bursa Yıldırımspor
Adından da tahmin edilebileceği üzere Bursa’nın Yıldırım ilçesinde faaliyet gösteren bir kulüptür. Güncel tarih itibariyle, 3.Lig’de mücadele eder. 2000 yılında kurulmuştur. Renkleri mavi beyaz olarak bilinir. Maçlarını Minareli Çavuş Spor Tesisleri’nde oynar. Bu tesis, Nilüfer sınırları içerisinde yer alır. Bin kişi kapasitelidir.
Bursa Yıldırımspor, Bursaspor ve İnegölspor kadar başarılı bir kulüp değil! Mavi beyazlı kulüp, 2017 – 2018 sezonunda Bursa Süper Amatör’de şampiyon oldu. Sonrasında 2019 – 2020 sezonunda Bölgesel Amatör Lig’de şampiyonluk yaşadı. Tarihinin en önemli başarısını 2019 – 2020 sezonunda elde etti. Bursa Yıldırımspor, 2000 ila 2018 yılları arasında Bursa Süper Amatör’de yer aldı. 2018 ila 2020 yılları arasında ise Bölgesel Amatör Lig’de boy gösterdi. 2020 – 2021 sezonundan bu yana 3.Lig’de yer alan mavi beyazlı kulüp, henüz bir üst lige yükselme başarısını gösteremedi.
Karacabey Belediyespor
Karacabey Belediyespor, popüler Bursa futbol kulüpleri arasında yer alıyor. Adından da tahmin edilebileceği üzere faaliyetlerine Bursa’nın Karacabey ilçesinde devam etmektedir. Hem futbol hem de voleybol kategorisinde mücadele eden popüler bir kulüptür. Renkleri mavi ve siyahtır. Maçlarını 2 bin 722 kişi kapasiteli Mustafa Fehmi Gerçeker Stadyumu’nda oynar. 1999 yılında kurulan kulübün ilk ismi Nilüfer Belediyespor’dur. Sonrasında farklı isimler ile anılan kulübün 2018 – 2019 sezonundan bu yana Karacabey Belediyespor ismiyle faaliyetlerine devam ettiğinin altını çizmek gerekir.
Karacabey Belediyespor, Bursa Yıldırımspor’a kıyasla daha önemli başarılar elde etmiştir. Her şeyden önce, kulübün 2019 – 2020 sezonunda 3.Lig’de şampiyon olduğunu söylemek gerekir. Ayrıca, yine 3.Lig’de 2011 – 2012 sezonunda play-off finali oynama başarısını göstermiştir. Bunun yanı sıra, 2010 – 2011 ve 2018 – 2019 sezonlarında da 3.Lig play-off yarı finalinde yer almıştır.
Karacabey Belediyespor, zannedilenin aksine taraftar sayısı bir hayli fazla olan bir kulüp! Kulübün başarıları da 3.Lig ile sınırlı değil! Amatör Lig’de 2004 – 2005 sezonunda şampiyon olan Bursa temsilcisi, 2021 – 2022 sezonunda 2.Lig’de play-off finalinde mücadele etti.
Bursa’daki Stadyumlar
Bursa’da futbol stadyumları denildiği zaman herkesin aklına ilk olarak Bursa Büyükşehir Belediye Stadyumu geliyor. Timsah Arena olarak da bilinen bu stadyumun Osmangazi sınırları içerisinde yer aldığını söylemek gerekir. 2011 yılının Haziran ayında temeli atılan stadyum, 21 Aralık 2015 tarihinde açılmıştır. Türkiye’nin en iyi stadyumlarından birisidir. Ali Sami Yen Spor Kompleksi ve Beşiktaş Park ile beraber C90 görüş açısına sahip olan üç stadyumdan birisi oluşuyla dikkat çeker. Bunun yanı sıra, bu stadyumun 28 Mart 2023 tarihinde oynanan Türkiye – Hırvatistan maçına ev sahipliği yaptığını söylemek gerekir. 44 bin kişilik kapasitesi ile dikkat çeken stadyumun maliyeti 168 milyon Türk Lirası olarak açıklanmıştır. Stadyumun zemini doğal çimdir. Bursa Büyükşehir Belediye Stadyumu, The Telegraph tarafından dünyanın en heyecan verici on stadyumundan birisi olarak gösterilmiştir.
Bursa’daki futbol stadyumları arasında yer alan Bursa Atatürk Stadyumu, birçok kişi için nostaljik öneme sahip! Bursaspor, maçlarını çok uzun süre boyunca bu stadyumda oynadı. Yeşil beyazlı takımın Süper Lig şampiyonluğunu bu stadyumda yaşadığını söylemek gerekir. 2015 yılında kapanan stadyum, halen daha Bursalı futbolseverlerin özlemle andığı bir yerdir. Karacabey Mustafa Gerçeker Stadyumu da Bursa’nın popüler stadyumlarından birisi! Buna ek olarak, şehirde futbol maçlarına ev sahipliği yapan farklı tesislerin de olduğunu söylemek gerekir.
Bursa’da Futbolun Toplumsal Rolü
Futbol, Bursa’da yaşayanlar adına olmazsa olmaz bir önemde! Şehirde çok sayıda futbol takımı mevcut! Bursa futbolu denildiği zaman akla doğal olarak Bursaspor geliyor. Yeşil siyahlı takım, 2009 – 2010 sezonunda Süper Lig’de şampiyon olarak tarihi bir başarıya imza attı. Dört büyükler dışında Süper Lig’de şampiyon olmayı başaran tek kulüp oldu. Bu durum, Bursalı gençleri futbola yöneltti. Takdir edersiniz ki, Türkiye’deki gençler okusalar okumasalar da iş bulma konusunda bir hayli zorlanıyorlar. Üniversite okuyanların sayısının artmasına paralel olarak işsizlik de yaygınlaşıyor. Bu durum, gençleri alternatif arayışına itiyor. Futbol, Bursalı gençler için önemli bir umut! Daha önce de ifade ettiğimiz gibi Bursaspor’un bilhassa 2000 – 2015 arası dönemde Süper Lig’de adından söz ettiren bir kulüp olması, şehirde futbola duyulan ilgiyi arttırdı.
Bursa’da futbol altyapısı oldukça değerli! Şehirde futbola yeteneği olan çok sayıda genç bulunuyor. Vakıfköy Orhan Özselek Tesisleri, sahip olduğu özellikler ile Türkiye çapında bir yer olduğunu gösteriyor. Burada top koşturan çocukları hem yurt içerisinden hem de yurt dışından birçok gözlemcinin takip ettiğini söylemek mümkün! Bursaspor, altyapısından yetişen isimleri farklı kulüplere satarak hem maddi gelir elde ediyor hem de birçok genci Türk futboluna kazandırmış oluyor. Bursaspor kulübünden alınan verilere göre 2000 ila 2010 yılları arasında milli takım düzeyine 150’den fazla futbolcu kazandırıldı. Ayrıca, her birisi en az 1.Lig seviyesinde olan yetmişten fazla futbolcu ile de resmi sözleşme imzalandı.
Bursaspor futbol akademisi, yalnızca Türkiye’de değil dünyada da popüler olabilecek özelliklere sahip! Futbolcu yetiştirmek, Bursa için sıradan bir işten ziyade bir kültür! Şehirde farklı etnik kökenlere sahip insanların varlığı son derece önemli bir detay! Ayrıca, Bursa’nın Türkiye’nin en huzurlu şehirlerinden biri olması da insanların futbol ile ilgilenmelerine olanak tanıyor. Uzun yıllar boyunca Bursaspor camiası içerisinde yer alan ve başkanlık görevini de yürüten Mesut Mestan, geçtiğimiz yıllarda vermiş olduğu bir röportajda Bursa’nın tam bir futbol şehri olduğunu dile getirmişti. Her ne kadar yeşil beyazlı kulüp, alt liglerde yer alıp eski günlerini aratıyor olsa da şehirde futbola gösterilen ilginin azalmadığını ve hiçbir zaman da azalmayacağını dile getirebiliriz.